Det är min lillasyster

De senaste dagarna har William visat upp i princip alla sina saker för sin lillasyster och samtidigt berättat vad man får göra med dem och inte. Sedan avslutar han samtalen med "så nu vet du, lillasyster". Han är bara för underbar den pojken!
 
 
Igår "visade" han upp älgen som spelar julmusik om man trycker den på foten. Den fick vi höra på länge, men Lykke är väldigt intresserad av sin bror. Så fort han är i närheten och pratar, pussar eller sitter vid henne så är hon så lugn och fin, samt att hon ligger och tittar på honom.
 

Men alltså va?

Jahapp nu passar inte pyjamaserna i 56, eftersom att lilla damen har så långa ben. När hon har på sig dem ser det ut som trekvarts byxor eller lite längre shorts, haha! Som tur är så hade storebror flera pyjamaser i storlek 62, så då får Lykke ta dem nu, de passade som smäck dessutom!
 
 
Bland annat denna fina pyjamas har fått hamna i kartongen för ur växta kläder.

Vi torskade inte

Lillan utvecklade torsk i slutet på förra veckan. Egentligen hade hon inte så mycket med tanke på att det bara la sig på tungan och inte i gom och kinder, men ser inte så mysigt ut. Och som tur är så påverkade det inte amningen eller det hann aldrig göra det. Eftersom att vi doppat tops i vichy vatten och sedan "gnuggat" på hennes tunga och vilket resultat det gav, igår kväll började det vita lossna när jag "gnuggade" och idag är allt borta! Kommer fortsätta ge henne vichy på tops hela denna vecka också, så vi är på den säkra sidan.

Mina stjärnor

 
 

Världens bästa pappa och bonus pappa! ❤


Mamman ner och lillan upp

Två dagar efter Lykke föddes ställde jag mig på en våg och den visade -8,5kg och igår ställde jag mig på en igen och siffrorna visade -1, så jag har rasat 9,5kg i vikt. Gick upp 13kg under graviditeten så 4kg kvar till utgångs vikten. Så otroligt skönt!

 

 

Var och vägde lillan på BVC idag, visserligen var det ingen personal där. Men senast vi var där visade de hur vi skulle göra inför idag (eftersom att de visste om att det inte skulle vara någon där, men att de ändå ville ha vikt och längd på Lykke). Vågen stannade på 4050g och nu har hon alltså passerat sin födelsevikt, som låg på 3920g. Duktig flicka! På längden hade hon ökat 2,5cm. Alltså är hon 55,5cm nu!


Inte yttepytte liten

Lilla Lykke är inte pytte liten direkt, med sina 53cm och långa ben samt att kroppen är lång, så kan damen inte ha alla bodys, pyjamas och byxor i storlek 50 längre. De går på, men sitter för tajt enligt mig, så vi kör på 56an! Undra hur länge hon kan ha den storleken, för här är det lite väl fattigt med storlek 62, får nog ta en tripp till stan efter vi flyttat och allt!


Mina tomtar

Så här fina var mina älskade igår! Vi "lånade" William en stund under förmiddagen, så vi fick fira halva julen med honom. Vi öppnade hans julklappar, åt risgrynsgröten och busade, pussade på lillasyster + att vi började se på en dinosaurie film, sedan skjutsade gogubben tillbaka William till sin pappa. På torsdag kommer Wille hem igen, längtar!!
 
 
 

Men mamma då

Lillan är bara för söt när hon gör alla olika grimaser, det är så svårt att slita blicken från henne! Så fin som hon är


En vecka!

Idag blev Lykke en vecka. Känns som att hon varit här mycket längre, som att hon alltid varit hos oss! Våran lilla ❤ Denna dagen firar hon genom att sova extra mycket, passar bra en kall dag som denna! Gissar på att det blev såhär kallt ute idag bara för att vi tänkte ta en tur med barnvagnen, hahah!


Du växer, lilla hjärtat!

Att han är så stor, helt sjukt! Sen vi kom hem och jag träffade William igen för första gången sen Lykke kom, sen dess har William blivit jätte stor i mina ögon. Var precis som att jag ville gnugga ögonen några gånger och titta efter igen om min lilla pojk verkligen är stor. Men japp, det var han! Och mer och mer växer han i mina ögon, man märker på ett helt annat sätt hur mycket han egentligen kan. Han är ju skit duktig min Wille, sådära duktig att jag blir alldeles mallig och stolt över honom och tänker "jaa, han är då min son", hahah!
 
 
Och som han tycker om sin syster, helt underbart att se. "mamma, jag älskar den där bebisen", "mamma, va gullig hon är", "jag älskar dig, lillasyster", "åh du är så liten lillasyster", "visst vet du mamma, hon är min", "får jag gå och mysa med lillasyster?". Sådana saker är de som min underbara pojk säger flera gånger per dag, han är så kärleksfull och bangar verkligen inte på att visa det, både genom ord och handlingar!!
 
 
Han fortsätter vara den mysigaste pojken i världen, som kommer och myser ner sig under täcket hos oss på morgonen, pussar oss flera gånger per dag, samt kramarna man får och alla hans fina komplimanger. Jag hoppas lillasyster blir lika go och glad som sin storebror!
 

Godkänd

Igår var hela familjen Persson/Landström till Sunderbyn för att Lykke skulle vägas och på så vis godkänas för en utskrivning. Det gick super bra, lillan var så duktig och doktorn berömde henne för att hon är så stark. Hennes födelsevikt var 3920g och när vi åkte hem låg den på 3635g och igår var det 3680g. Så det går åt rätt håll i alla fall!
 
 
William var så stolt över att få visa upp sin lillasyster för doktorn och sedan talade han minsann om för honom att si och så får man inte göra. Han är bara för go min Wille!
 
 
Idag var denna familjen på bvc, egentligen skulle vi få ett hembesök men det blev tydligen fel med bokningen av det. Så istället fick vi komma dit, inte mig emot. Skönt att få komma ut lite, haha! Det blev en inskrivning och sedan fick vi en ny tid om två veckor. Nästa fredag är det nämligen ingen på bvc, så vi skulle fara dit och mäta samt väga henne själva. Det ska nog gå bra!
 
 
Sedan har även Lykkes farmor och farfar varit här och träffat henne för första gången. Sen kom även gogubbens faster samt hennes man och även min vän Erika har svängt förbi under dagen. Just nu sover Lykke och mina grabbar är ute och inhandlar de allra sista julklapparna, så jag tror minsann att jag ska mysa ner mig brevid lillan en stund.

Jag älskar dig

Båda barnen sover så sött och jag ska passa på att mysa framför en film med min gogubbe innan läggdags! ♥ 
 

igår kom vi hem!

De två första nätterna tillsammans med Lykke på bb var inte berikade med så mycket sömn. Hon hade svårt att finna ro och om hon inte ammades så skrek hon konstant istället. Men sen vi kom hem igår har allt bara flytit på, mycket sömn för både mig och henne, men det bästa är nog att hon inte alls äter lika ofta som tidigare. Utan nu är det istället mer sällan, men mer och längre, känns även skönt för mig att veta att hon får i sig tillräckligt mycket nu. (var varning för ajaj bröst här). Hon hade även svårt att få grepp om bröstet under bb vistelsen, men nu är det inga problem alls, vi liksom connectar nu!
 
 
Vi fick som sagt "permis", egentligen skulle man inte kunna få det eftersom att Lykke föddes hemma. Men vi fick en helt underbar läkare som fast ställde att det var ok för oss att fara, så länge vi kom tillbaka på torsdag för undersökning och förhoppningsvis utskrivning. Han förstod inte varför vi skulle behöva stanna kvar när hon inte påverkades under förlossningen, åt okej, hade inte gått ner så mycket och att allt annat såg så bra ut. Enligt honom är hon ett A barn (högsta betyg). Yey!
 
 
Storebror är så stolt och visar mer än gärna upp sin lillasyster, sen bangar han inte heller med att hjälpa till under blöjbyterna. Näe, han vill ha första parkett och talar om för oss hur mycket det är, hur det luktar o.s.v. Hahaha! När vi kom hem igår så hade vi förberett med ett paket som William skulle få utav Lykke, gissa om han blev nöjd när han insåg att hans lillasyster gett honom en dinosaurie bok. Som tack fick hon många pussar på pannan! Där kan jag tala om att mitt hjärta smälte, de är så fina alla mina tre! Sen innan läggdags ville han ge lillasyster godnatt pussen och innan han for på dagis idag passade han på att bjuda henne på en till. Känns så bra att han inte är svartsjuk, inte ännu i alla fall.
 

Så rik

Jag är så rik som har dessa två underbara skatter i mitt liv


Våran älskade lilla Lykke!

Kl 11.16 kom vår lilla Lykke till världen. Damen hade lite väl bråttom och föddes därför hemma i sängen till och med! Allt gick bra och så tur att ambulans personalen hann fram i alla fall. Vi mår bra och är på bb i sunderbyn nu! 3920g och 53cm är Lykke


Kraftigt besviken!

Hade som sagt tid för igångsättning idag, men när vi kom dit så gjorde de ett ultraljud för att se hur mycket fostervatten det fanns kvar och då passade jag även på att fråga om bebisen är stor, och barnmorskan uppskattade bebisens vikt runt tre kg och lite till. Normal stor helt enkelt, skönt!

 

Sedan gjorde vi en ctg kurva som visar bebisens hjärtslag, min puls och sammandragningar samt mitt blodtryck. Det såg okej ut, jag hade högt blodtryck, men som sagt så länge jag vilar är det ok. Bebisen passade på att sova under halva kurvan, så vi fick försöka buffa igång den men den somnade om direkt igen, så jag fick istället dricka en förskräckligt söt saft för att den skulle vakna till.

 

Jahapp mer då, ja..de kollade äggvita och det var inga spår av det heller. Och som avslutning pillade ena barnmorskan på livmodertappen och sen kollade hon om jag hade öppnat mig något! Tre cm öppen ungefär, men de beslöt ändå att de inget skulle göra idag. Utan vi fick välja mellan att åka hem eller bo på patienthotellet, pass på den! Vi ville så klart hem istället. Så om bebisen är kvar i magen på söndag så ska vi dit för en ny kontroll och därefter sätts jag igång på måndag, om ingen bebis kommit.

 

Känslorna var ganska blandade när vi gick därifrån, glad för att bebisen får en sista chans på sig att komma utav sig själv men samtidigt besviken över att inget skedde idag, eftersom att vi faktiskt var inställda på att de skulle göra något.


igångsättning

Wille sover hos sin mormor inatt, eftersom att vi ska på igångsättning under förmiddagen imorgon. Wille är en liten tjuvsovare på morgonen, så han skulle förmodligen legat och sussat fortfarande, när det är dags för oss att åka iväg. Vi får se hur länge vi stannar på BB, beror helt och hållet på hur det hela går och hur jag mår efteråt, men som tur är så vet jag att Wille har det super bra hos sin mormor!
 
Gogubben har varit duktig och städat nu under kvällen, så allt är fint när vi kommer hem igen. Och jag, ja jag har legat i soffan och ätit en lussekatt eller två. Hahah! Men snart, ja..snart kan jag börja röra mig igen eller rättare sagt snart får jag börja röra mig igen (fortfarande order om att ligga och vila för att hålla blodtrycket nere). Försökte få hjälpa till under städningen, men som svar utav gogubben fick jag "men älskling, du är sååå gravid som man bara kan bli, vila du". Jaajaa, jag ska men det är ju så tråkigt!
 
 
 
 

Grabbarna

Gogubben var på Williams lucia medans jag faktiskt stannade hemma, kändes inte alls så lockande att fara på det när de är fullt med folk, ståhej och barn och så kommer jag så hög gravid som man bara kan bli, näe.. det blev lite vila för mig istället. Tur jag bad gogubben ta massa bilder på allt under lucian och det gjorde han minsann! När de kom hem så tok busade mina grabbar så som bara de kan!


eller?

Inte så kul att få alla dessa "uppdateringar" från mina gravid appar. Antingen så har de redan slutat räkna graviditeten eller så grattar de mig till bebisen! Men ja, senast imorgon eller lördag har vi våran bebis. Det beror helt och hållet på om bebis kommer under dagen/natten eller om igångsättningen tar extra lång tid eller ej. Med Wille gick det fort fastän jag blev igångsatt, fast denna bebis är verkligen i envisaste laget så vem vet, det kanske drar ut tills på lördag. Hoppas inte på det!


ingen 12-12-12

Nähäpp, bebis behagade inte att komma ut idag heller. Snart 14 dagar över och på fredag blir den vräkt på allvar utav doktorn. Men innerst inne hoppas jag ändå på att den ska komma utav sig själv!! Har inga direkta känningar heller, det enda är väl att sammandragningarna blivit liiite kraftigare, annars ingenting. Suck!

"ny" bilbarnstol

William fick en ny bilbarnstol idag, eftersom att jag upptäckte att det inte gick att göra bältet på den förra större (började bli väldigt tajt). Då passade det perfekt att jag hittade en beg. akta graco på köp och sälj sidan (på facebook). Den förra var en britax two way! Försöker även intala mig själv att William fakiskt inte är SÅ liten längre, fast han kommer alltid vara mammas lilla kille!
 
 

"knip tills

den 12:e och gärna till kl 12.00!" Så födelsedatumet blir 12-12-12 kl 12.00 sa bebisens farfar åt mig. Hahah! Ja, det är ju enkelt att komma ihåg och även en utav mina systrar fyller år den 12:e, så hon tyckte lill*n kunde komma ut då. Men vi får se, det var en envis dam/herre vi hade att göra med här.
 
 

Lika envis som sin mor

var det någon som sa att den lill* i min mage är! hm, ja det kanske stämmer. För ut kommer den då inte, har inga känningar direkt och nu är lill* minsann 12 dagar försenad.
 
Hade som sagt tid hos barnmorskan idag för att kolla äggvita och blodtryck, äggvitan var negativ (inga spår av det) och blodtrycket var ungefär likadant som senast. Och ändå hade jag vilat framför tv:n i två timmar innan besöket, men eftersom att det bara är blodtrycket som är tokigt så gör dem ingenting, förutom att ge mig order att vila. Fick en tid för igångsättning som sker denna vecka om lill* inte behagar att komma självmant, dock hoppas jag att den känner sig lite "stressad" nu och bestämmer sig för att komma ut innan dess. Jag vill ju fortfarande få den dära "panik" känslan som jag inte fick när William föddes. Varför jag vill ha det kan man undra, men ja.. jag vill helt enkelt det! 
 
 
Annars då? Ja, idag har jag legat i soffan hela dagen faktiskt. Steg upp och gjorde Wille redo för dagis och sedan fick gogubben skjutsa honom dit, under tiden la jag mig i soffan tills bm besöket och när vi kom hem slocknade jag till framför tv:n, men vaknade när gogubben kom och gav mig lunch. Efter jag ätit så somnade jag om igen och vaknade till just innan min mor kom förbi. Under den tiden jag låg och sov så hade gogubben varit och handlat, diskat, tvättat, städat, hämta William, skotta och när jag började vakna till ordentligt så stod middagen redan på bordet. Han är allt bra underbar min Mattias!
 
 
 
 
Nu ska jag hänga den sista tvätten (så det kanske känns som att jag gjort någon nytta idag) och sedan ska jag krypa ner i sängen utmed gogubben och se på en film, förhoppningsvis somna till den också. Hahah!

Så otroligt underbar!

"Mamma, ta kort på mig när jag gör såhär!!
 
 
Och så på krokodilen!
 
Får jag se! Va gulligt"
 

Vid tre snåret

Inatt kom William in till oss vid tre snåret och sa "mamma, jag skulle bara kolla om du var här", sen gav han mig en go kram och gick tillbaka till sin säng. Jaha, tänkte jag och steg efter en liten stund upp för att se om han verkligen la sig. Jadå, han hade redan somnat om. Gopojken!
 
 
 
För övrigt så har han frågat om han ska sova hos mormor och morfar inatt, varje dag denna vecka. Vi förklarar då att han får sova där när bebis kommer. "Ja men det vet jag, mamma" säger han då. Igår frågade han några gånger extra och då berättade jag även att han skulle få vara där några dagar. Då svarade han istället "nä, mamma. bara en natt" och som svar fick han "du förstår mamma och mattias måste ju vara på sjukhuset några nätter med bebisen" (vi har tänkt stanna där tills tre dagars kollen, så vi slipper åka tillbaka sedan). Och William svarar "ja, bra! då får mormor mysa med mig jätte mycket, då blir hon så glad" 
 
 
 

Vi ruvar ett tag till va?

Bebis hade inga planer på att komma inatt heller. Tänker varje kväll och natt "bring it on, give me the pain", men ikket. Förvärkarna avtog den 28e nov och har bara dykt upp en gång sen dess. Så hoppet om att bebis alls tänkt komma ut börjar sakta försvinna. 
 
 
Jahapp, bf + 8. Bebis, du borde kanske börja fundera på att komma ut inom en snar framtid? För nästa vecka blir du hur som helst vräkt från ditt nuvarande boende, men om du råkar flytta ut lite tidigare gör absolut ingenting, okej?!

sju dagar i kalendern

Stod och diskade lite tidigare idag, under tiden satt Wille på sin stol vid köksbordet och ritade/målade, men efter en stund lessnade han och gick därifrån. Dock märkte jag aldrig att han hann vara in i skafferiet för att hämta choklad kalendern. När jag diskat klart och börjat plocka undan lite mer i köket, så tycker jag att det varit så tyst en längre stund. Så jag gick för att se vad Wille gjorde (eftersom att han inte svarade när jag ropade) och vart tror ni han satt? Jo, mitt i våran säng och sken upp som en sol när jag kom in i rummet. Sedan säger han "mamma, vill du smaka?" (med världens leende och choklad i fulla munnen). Hahah!
 
 
Vi hann i alla fall sju dagar inpå kalendern, 23an och 24an är fortfarande kvar! 
 
 
 

bebismage v.42

 

v.42

Nu är det inte långt kvar men det är vanligt att man helt tappar tron på att graviditeten kommer att ta slut. Man kan uppleva det som att barnet faktiskt inte tänker komma ut. Då kan det vara bra att veta att nästan alla barn kommer ut innan de har blivit överburna, det vill säga före vecka 43:e allra flesta förlossningar kommer igång av sig själv, innan det blir aktuellt med igångsättning.

 

Det är lite olika mellan olika sjukhus när förlossningen sätts igång, men det vanligaste är runt slutet på vecka 42 eller början på vecka 43. Om man väntar längre finns det risk att barnet inte mår bra. Det kan till exempel handla om att moderkakan inte längre fungerar som den ska, eftersom den blir mindre välfungerande ju längre tiden går.

 

Efter vecka 40 växer barnet fortfarande, fast inte lika snabbt som tidigare. Vikten är oftast mellan 2900 och 4700 gram och längden mellan 48 och 56 centimeter, men kan variera mer.


Och så var det högre igen

Blodtrycket var högre idag igen, men fick fara hem och så skulle barnmorskan höra av sig efter hon pratat med spec. mödra. Vid två ringde hon upp och sa att jag får stanna hemma, men i sängläge och får komma tillbaka på måndag för nytt blodtryck och urin prov (dock hoppades hon på att det skulle stå BB på mig, när hon klickar in sig i datorn på måndag). Jahapp, tack för den! Men så länge det "bara" är blodtrycket som är högt, så kan de som inte göra så mycket. Så gissa vad jag ska göra i helgen. Jo, ligga och halv sova i soffan verkar det som. 
 
 
Och om jag forfarande är gravid på måndag, så ska vi boka in en igångsättning under nästa vecka. Fast jag önskar mest av allt att denna gången ska det dra igång utav sig själv. Blev igångsatt med William, en dag efter bf p.g.a havenskapsförgiftningen. Så denna gången vill jag helst få uppleva "paniken" med att ta sig till bb och allt.

Barnmorskan (sex dagar över) 8.30

Tox proverna var helt okej eller normala om man föredrar att säga så. Men mitt blodtryck hade höjts mer, så blev tillsagd att ta två alvedon och vila/sova fram till kl elva och sedan komma tillbaka och göra ett nytt blodtryck. Jahapp, tillbaka kl elva igen och då hade blodtrycket sjunkt pyttelite, men ändå så att hon beslöt att jag ska vila resten av dagen samt komma tillbaka imorgon innan nio för ett nytt blodtryck och urin prov.
 
 
 
Somnade till i soffan vid tolv och sov fram till halv tre. Men nu är jag aptrött igen, suck! Vill dock inte sova mer under dagen/kvällen för då sover jag så oroligt om nätterna. Bättre att få sova ordentligare och sen är det så tråkigt att sova/vila bort hela dagarna, men vad gör man?! Bebis och jag måste ju må bra och då ingår all denna sömn.
 
 

Dem är bara för söta

Vaknade till inatt av att William kom och ville sova med oss. Det gör han någon gång då och då. Och självklart får han krypa ner i sängen (han brukar ligga längst ut på min sida, så jag kan hålla om honom resten av natten), men på senaste tiden har han ramlat ur så många gånger när magen tar så stor plats. Så jag la William i mitten istället, efter det gick jag på toa och när jag kom tillbaka så ligger mina go pojkar och håller om varandra i mitten av sängen. Så gulliga, men vart skulle jag rymmas?! Efter lite knuff och bök så fick jag plats i sängen igen, men ingen mys pojke att hålla om. Snacka om orättvist! haha
 
 
 

barnmorskan v.41 (40+4)

Vikten är stilla, bebis hjärtljud låter klockrent och fundusmåttet hade ökat en cm till. Hade ingen äggvita i urinen, men väldigt högt blodtryck.. varför, ja det vet vi inte. Tox prover togs och får jag ett samtal från spec. mödra imorgon då var det inget bra resultat. Och ringer dem inte, var de okej. Har tid hos barnmorskan på onsdag för nya prover igen. Hallå bebis, kan du komma nu??!
 
 
 
Sen gäller samma sak som tidigare. Vid huvudvärk eller flimmer, så är det dags att ringa förlossningen

"Du har gått fyra dagar över"

Gogubben är och skjutsar William på dagis och jag ska försöka vila en stund tills det är dags att hämta honom. Senare under dagen ska vi även till barnmorskan, den vanliga kollen och jag som hade hoppats på att vi inte skulle ses mer förän om två mån (alltså på efterkollen). Men nepp, ingen bebis ännu. Det var minsann en liten envis bebis detta, fast iofs vem är sugen på att titta ut i denna kyla?
 
 
Är lite överraskad över hur mycket jag egentligen kan sova vissa dagar + nätter och vissa inte alls. Kroppen är allt bra underlig ibland. I förrgår hann jag ta två pn som varade i ca fem timmar tillsammans + att jag somnade tidigt på kvällen också och vaknade kring ett på dagen därpå. Fast inatt somnade jag ganska sent, vaknade pigg men är väldigt trött redan nu. Gäller att passa på att vila och sova medans det går!

Bebismage v.41


RSS 2.0