Bebismage v.41 (tills vidare)

Ja, såhär ser gomagen ut för tillfället. Ska ta nya bilder "de vanliga" senare under kvällen, men tills vidare lägger jag upp dessa.
 
 

Amen driver ni med mig?!

När jag slog upp ögonen i morse och började bläddra på telefonen ser jag att flera mail har ramlat in. Spännande tänkte jag, men möts istället utav detta:
 
 
Snacka om att man kan förstöra ens dag lite lätt med ett grattis mail i förväg. Vad ska man säga, "tack, men här finns ingen bebis ännu?!"

v.41

Det händer inte så mycket med din bebis de sista dagarna innan förlossningen. Det är trångt i magen och bebisen förbereder sig på förlossningen. Cirka 4 procent av alla barn i Sverige föds förre vecka 38 och lika många efter vecka 42.

 

Din barnmorska kommer att boka in en tid för igångsättning om din bebis inte kommer ut innan 42 fulla veckor.

 
Fördelar med att gå på övertid
  • Försök att njuta av tiden du går på "övertid" och vila.
  • Du får lite extra tid på dig att förbereda dig själv inför förlossningen
  • Din kropp hinner förbereda sig på förlossningen
  • Livmodertappen blir mjuk och öppnar sig
  • Hormonet relaxin mjukar upp dina bäckenfogar
  • En förlossning som startat av sig själv är bäst så länge graviditeten har varit komplikationsfri

Hela grejen

Gårdagen bjöd på tårta i mängder, go mat hos mor och presenter så klart från nära och kära. Dock känns det inte som att jag fyllt år, det blir liksom ett ryck på axlarna och ett "jaha, ett år äldre". Hela grejen med att fylla år är inte lika kul längre, haha!
 
 
Var förresten in och köpte mig dessa high waist byxor igår och de fanns kvar ett par i rätt storlek och rätt färg på dragkedjan, samt svarta! Vilken tur man har ibland!
 
 
Till frukost idag råkade jag ta mig en tårtbit, men vadå hur ofta har man tårta i kylen. Nog för att en filtallrik hade varit bättre, men inte alls lika god!
 
 
Kvällen bjöd på sådana "ljug förvärkar", fast mycket kraftigare än de tidigare varit. Men efter en panodil och ett halv hjärtat bad mitt i natten somnade även jag till. Och inatt var första natten på hur länge som helst, som jag slapp stiga upp på mina vanliga tre/fyra toalett besök, istället minskade dem till noll st! Inte dumt alls

Dagen med stort D är här

 
 
Men frågan är, vart är du bebis? 

Grattis till mig själv

Vaknade till vid tio snåret, när gogubben kom in i sovrummet sjungandes med tårta och ljus i högsta hugg! Äta tårta i sängen, jaa det är inte alls dumt! Öppnade även två paket, ett från mina föräldrar och ett från min gogubbe. I ena låg pengar och i det andra ett presentkort på mimmis. Så senare under dagen ska jag nog in och se om de har mina high waist byxor där!
 

barnmorskan v.40 (39+4)

Fundusmåttet hade ökat en cm igen, jisses! Det är nu 37cm, har kollat runt på lite olika sidor och tyckte att jag hade ett högre mått så att säga, så jag frågade bm om jag hade en stor bebis i magen eller vad? Nej, så var det inte. Hon trodde att det skulle komma ut en normal stor bebis. SKÖNT! 
 
Vikten står helt still, inte ett gram upp eller ner sen sist. Allt som allt så har jag ökat 13kg i vikt under graviditeten. Med William ökade jag 12kg, så det är helt okej! Inga tjugo eller trettio kg här inte, yey!
 
 
Barnmorskan hade lite problem med att mäta hjärtljuden, eftersom att bebis låg i vägen med sina andra kroppsdelar. Det slutade med att hon fick trycka magen åt ena hållet samtidigt som hon förde apparaten hit och dit. Till slut gick det och de tickade på bra!
 
 
Blodtrycket har ökat sen förra gången, så nu är det högt igen. Gäller samma som tidigare, får jag huvudvärk så är det bara att ringa förlossningen.
 
 
Nästa besök är på måndag, men vi hoppas lite på att vi inte behöver fara dit. Utan att vi istället är på bb, fast det återstår att se.

Sista dagarna

 
Två dagar eller högst sexton dagar kvar. Tänka sig att vi har hunnit så långt att vi är inne på de sista dagarna, vissa dagar känns det som att vi nyss berättade för våra nära och kära. Men hey, det var minsann länge sedan!
 
 
Tänka sig, snart får vi hålla dig i vår famn! ♥

Lyckotårarna

Någon där uppe hörde min bön om att vilja ha min gogubbe hemma. För hem kom han och stannar hemma tills i början av januari. Trötthets och lyckotårarna sprutade hejvilt och det känns som en enorm lättnad har lagt sig över hela mig, för nu.. ja nu hinner gogubben vara med på förlossningen. (annars kunde både väder och mil kunnat ha hindrat honom, när han var/är på jobbet). men som sagt, nu hinner han. Inget snack om saken!
 
Slut i kroppen, ont i ryggen, svullna fötter, trött, illamående, tung, ilningar, förvärkar och helt enkelt på bristningsgränsen till personlig konkurs är jag. Men glad är jag ändå, för nu dröjer det inte länge till bebis kommer! Och imorgon ska vi till barnmorskan (förhoppningsvis för sista gången).
 
 
Nu ska jag kura ner mig i gogubbens famn och försöka stänga mina blå ett tag, har verkligen varit en tung dag. Hoppas på en bättre imorgon!

Hjärtevännen

 
Sjuka mängder kärlek till min underbara gogubbe ♥ Oj, vad jag önskar att han vore hemma och höll om mig hela tiden!!

plopp

 
Här syns det tydligt att magen har trillat ner en bit och i förrgår kändes det som att magen ramlade ner en bit till. Kan till och med få igen gogubbens saltdalshytte jacka (jobbar jackan) nu mera, det har jag inte gått tidigare!

Jisses

Idag fick jag mig en rejäl sovmorgon utav gogubben, det behövdes verkligen. Men redan vid sex snåret hade jag funderationer på att gå och lägga mig igen, la mig istället i soffan ett tag. Har haft ett sånt hemskt illamående hela dagen, men det har börjat gå över en aning nu.
 
 
Kändes som att jag inte gjort någonting alls idag, så då satte jag igång och rensade Williams garderob, det behövdes verkligen. En över full banankartong blev det och i hans garderob minskades det inte alls mycket. Så nu är det köpstopp på William kläder ett tag framöver!
 
 
Gogubben började köra till Norge för ett tag sedan och imorgon åker William till sin pappa. Det blir alltså helt tomt här hemma igen, jaa förutom mig själv då. Får försöka fördriva tiden lite i veckan, blir så hemskt ensamt och tråkigt annars. På veckoschemat står det "bm tisdag", "min födelsedag onsdag", "bebis bf torsdag", "mattias kommer hem fredag" (om nu inte bebis bestämmer sig för att titta ut tidigare under veckan, återstår att se).
 

här boar vi lite va?

Antar att jag har "boat" den senaste tiden så som jag har hållit på med allt möjligt här hemma. Nu ikväll har jag städat kylen, dammsugat varje vrå, tvättat samt hängt tvätten och sedan plockat bort allt jag tvättade förra veckan. Hann även med att diska och dammtorka lite. Men nu värker fogarna ganska mycket, så planerar att sitta och se på tv en liten stund innan jag stänger mina blå. Fast innan dess ska jag tvärt ut i garaget och måla det sista på Williams plåtskåp, det håller på att bli vitt och vill helst vara klar med det innan bebis kommer.
 
Vagnen är klar, bebisfiltarna är tvättade, bb väskan är packad och bilbarnstolen är framtagen, skötbordet är fixat, blöjor har inhandlats + hygien artiklarna, kläderna är tvättade och lagda i byrån, sängen står redo och vi är definitift redo, när kommer du bebis?
 
 
Förvärkarna har börjat bli riktigt jobbiga, de kommer nästan varje kväll med tio min emellan ibland, men de bestämmer sig inte för att göra ondare och sedan avtar de efter ca fyra timmar. Snacka om att bli lite lätt lurad de gångerna! Och får inte många timmars sömn under nätterna heller, antar att det är toalettbesöken och vändningarna som sabbar det totalt, men även bebis brukar ha disco i magen kring fem på morgon/natten. Den sparkar på så pass bra att jag till och med blir illamående då och då, haha! 

julklappstips till bebis

Det som bebis "behöver" nu är en badbalja + badtermometer, babygym och en badcape. Självklart önskar sig bebis kläder och varför inte en hoppgunga (som dock blir liggandes ett tag men mycket användbart). Detta finns i alla fall på jollyroom, där finns det mycket fint och användbart till både stora och små.
 

bebismage v.40 (39+0)

 
 
 
 
 
 
 
Nu är det verkligen tungt! Det är verkligen inte länge kvar tills vår bebis är här, men denna eviga väntan..

v.40

 

 

Bebisen:

Den väntar på att få komma igång med att födas. Väntar på det rätta ögonblicket. Det är trångt. Väldigt trångt. Det väntar tålmodigt. Säkert mer tålmodigt än du gör ...

 

Barnet är utrustat med över sjuttio olika reflexer, nästan allt fosterfett är borta och 15 procent av kroppen består av fett. 

 

Moderkakan lossnar från livmoderväggen vid födseln och navelsträngen slutar fungera samtidigt som barnet tar sina första andetag. När dessa första andetag tas, utlöser det vissa förändringar i hjärta och artärer som gör att blod leds till lungorna. 

 

Barnet kan väga allt mellan 2,5 och 4,5 kilo och vara 46-55 centimeter långt. Nu är det trångt därinne.

 

Mamma:

Du är nu inne i den vecka då du förväntas föda, men i själva verket är det bara ca 5 procent av alla barn som föds på den beräknade nedkomstdagen. Du får räkna med plus/minus två veckor och de flesta föder efter det beräknade datumet. En graviditet varar allt från 37 veckor+0 dagar till 41 veckor + 6 dagar.

 

Nu fyller barnet hela din bukhåla. Dess huvud pressar mot livmoderhalsen, som börjar mjukas upp. Vid tiden för förlossningen är navelsträngen ofta lika lång som barnet självt.

 

Passa på att vila och äta mycket kolhydrater innan förlossningen så kommer du att orka bättre. Sov, sov, sov eller vila om du inte kan sova! Du behöver alla krafter. Under det aktiva skedet av förlossningen gör du av med lika mycket kalorier som en maratonlöpare gör av med varje timme. Dessutom kanske du kommer att vara vaken i ett dygn kring förlossningen.

 

Dina graviditetshormoner kan påverka det nyfödda barnet. Både pojkar och flickor kan ha svullna bröstvårtor och det kan till och med innehålla små mängder mjölk. Även könsorganen kan vara påverkade - blygdläpparna hos flickor och pungen hos pojkar kan vara förstorade. Det är normala avvikelser och försvinner efter ett kort tag.

 

Du får nu gå på täta kontroller hos barnmorskan och ditt barns tillstånd övervakas noggrant.

 

Pappa:
Under själva förlossningen är din viktigaste roll att vara där! Du ger henne vatten, torkar pannan. Du kan hålla henne, massera henne. Lyssna på vad hon och hennes kropp säger. Prata med henne och barnmorskan. Hjälp henne med kuddar eller att ändra ställning. Var lyhörd och se och bekräfta hennes smärta. Hon vill kanske inte att du ska röra henne. Peppa och uppmuntra. Pusha och stötta. Du klarar det!


ental och tiotal

Drygt två och en halv timmes sömn blev det inatt, ursh! Ska därför passa på att vila under dagen, medans lilleman är på dagis. Annars kan det bli rätt så jobbigt att orka/hinna med allt som resten av dagen har att erbjuda.
 
 
Tror minsann att jag ska inhandla en våg idag, alltså en person våg. Har funderat på det ett tag och de skulle vara ganska intressant att kunna följa sin viktnedgång efter förlossningen och allt. Så ja, en våg får det bli.
 
 
Idag är vi nere på ental, d.v.s 9 dagar kvar.

Nog är han allt bra vacker

Mitt lilla busfrö innan vi for till dagis! ♥

Hjälp att komma ihåg

Denna kvällen till ära så har jag suttit och kikat runt på olika almanackor/familjekalendrar. Passade även på att röja undan tvättberget som började ta över vår lilla tvättstuga, så då var det ur världen.
 
Men hittade i alla fall en almanacka jag är ganska intresserad av, får se om jag klickar hem den. Är ganska noga när det gäller sådant. Vill ha lagomt många kolumner, nog mycket yta att skriva in namn och vad som sker på olika datum. Och så har jag lite pippi på ugglor, som då var temat i denna.
 

barnmorskan v.39 (38+3)

Fundus måttet blev alltså som högst 36cm, nu står det still och enligt barnmorskan så kommer bebis bara sjunka ner mer och mer. Gått ner i vikt hade jag också gjort, inte så mycket men som sagt så är det helt okej. Denna gången hade jag även lågt blodtryck och med lågt så låg det just under medel, men för att vara jag så är det lågt. Det är inte heller något fara med det och nästa gång jag ska till barnmorskan är den 27:e, fast bm tror inte vi kommer ses.. och jag fortsätter tro att bebis ligger kvar i magen tills i december, för att inte bli allt för deppig om det händer.
 

en socker bagare

Nu har vi verkligen pepparkakor så det räcker och blir över. Lite roligare att blanda med både de tradionella så som grisar, hjärtan, gubbe, gumma och bock. Med de nya som inhandlats och i dem är det dinosaurier, en sköldpadda, en krokodil och en flodhäst. William tyckte det var extra kul att få äta en dinosaurie, när de väl var klara och krokodilerna var han inte heller sen att smaka på. haha!
 
 

new in

Williams garderob har fått en liten uppdatering med dessa plagg från kappahl. Var egentligen tänkt att han bara skulle få byxorna, men när jag såg tröjan på hemsidan så kunde jag inte motstå. Han har en likdan fast i annan färg och det är verkligen fin kvalité på den, så då är det nästan självklart att en till får komma i hans ägo.

10 dagar tills dagen med stort D

Men jag försöker förberedea mig mentalt på att gå över tiden, då behöver det inte kännas så hemskt när och om vi passerar den 29:e.
 

v.34 vs v.39

 
Skillnaden mellan magen i v. 34 och i v. 39 är att den nu mera känns välfylld så att säga. Om man kollar uppe vid revbenen ungefär i v. 34, så är det relativt smalt där, medans i v. 39 så är det fullt upptill. Sen är den även mer rund på mitten nu, än tidigare och ett snäpp längre ner, dock syns det inte alls bra på bild. Och på senaste tiden känns det även som att jag fått tillbaka min midja på något underligt vis.

bebismage v.39


Lindex

Klickade just hem dessa två stickade tröjor, hoppas på att de är så mysiga som de ser ut att vara. Kommer bli perfekt att ha dem efter bebis kommit, jag som fryser så mycket i vanliga fall.
Nu har jag bara kvar att inhandla ett par svarta funky highwaist leggings i en storlek större än vad jag brukar ha.

v.39

 

 

Bebisen: En genomsnittlig bebis är lite över 50 cm lång och väger strax under 3,5 kg när den föds, men det är också vanligt och helt normalt att bebisen väger allt mellan 2,5 och 4 kg. Bebisen förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

 

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

 

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Fostervattnet, som var klart från början, är nu mjölkaktigt från allt det som avsöndrats från bebisen under graviditeten, bl a hudceller som ömsats för att ge plats för den nya hud som växer underifrån. 

 

 

Mamma: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber. Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

 

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 - 18 cm ovanför naveln.

 

På TV börjar förlossningen typiskt med att vattnet går – mitt i en folksamling, såklart – och fortsätter med ögonblickliga sammandragningar. Du behöver sannolikt inte vara särskilt orolig att detta ska hända dig. Fosterhinnorna brister i mindre än 15 % av fallen och även om det sker så brukar bebisens huvud fungera som propp (du kan däremot märka att det läcker om du ligger ner). Det bästa är att ta det lugnt om detta sker – det kan ta timmar innan värkarna börjar – och ringa BVC eller läkare. Din kropp kommer att fortsätta producera fostervatten tills bebisen är född, så du kanske får rådet att stanna hemma tills värkarna har satt igång.

 

Vad gör du om veckan går och ingen bebis kommer? Inget att vara orolig för. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum och man väntar i allmänhet minst två veckor innan man bedömer dig som överburen.

 

Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta. Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.


Dagens

ledsamhet är att jag fann denna låtsas orm i min säng och börjar direkt tänka på min lillkille! Önskar att han vore hemma. Men det är en självklarhet att han även ska vara hos sin pappa, men på senaste tiden eller ja, sen jag blev gravid så har det blivit sjukt jobbigt att vara utan honom. Han är mitt allt och på lördag när han kommer hem ska vi minsann kramas järnet!
 
 
 

barnmorskan v.38 (37+5)

Fundus måttet hade ökat med en cm denna gången också, järnvärdet var okej och lika så bebisens hjärtljud! Mitt blodtryck hade gått ner igen och det känns mycket bra, + att jag hade gått ner i vikt denna gången, det är helt okej. Alltså ingen fara för varken mig eller bebis, är ganska vanligt att man går ner eller stannar i vikten denna veckan så. 
 
 
 
Lyckades även ramla ordentligt idag, ajajaj!
När jag gick ut ur huset och var påväg till barnmorskan, efter jag låst dörren vände jag mig om för att ta första steget ner för trappan (just precis då tänker jag "nu ska jag inte ramla") och vad gör jag? jo, PANG! jag smäller i korsryggen ordentligt i första trappsteget och åker sedan på rygg/rumpa ner för resten av den. Sen ligger jag där, med armarna åt varsitt håll och tänker att jag ska ställa mig upp, men vid första försöket så tänker jag om och ligger kvar en stund, kändes verkligen i ryggen! Men äsch, ställde mig upp och letade reda på hus nycklarna som flög all världens väg under fallet. Gick försiktigt till bilen och just när jag tar tag i bil dörren, så håller jag på att falla igen. Men ikket, jag höll mig minsann kvar! 
 
Så barnmorskan gjorde en liten koll, så bebisen mådde bra trots det. Och det gjorde den! Nästa besök hos barnmorskan är på måndag.

gogubbens

Idag har jag myst i gogubbens stora t-shirt (som antagligen är ännu större nu, haha). Har inte fått mycket gjort under dagen, utan har mest bara legat i soffan och sett på tv, kan tala om att det inte är så kul men! Längtar tills Wille och gogubben kommer hem igen, är så otroligt tyst utan någon av dem hemma!
 
Klev för en liten stund sedan upp ur badkaret, så nu ska jag ta och blåsa håret innan jag lägger mig. Imorgon är det barnmorskan som står på schemat, ska bli spännande att se om jag har växt något mer på fundus måttet och hur det ligger till med både järnvärdet + blodtrycket. Hoppas på att de är bra!
 
 
 

They are mine!!

 
En för tidig födelsedags present till mig ställdes upp på vår sko hylla idag! Jag bara älskar presenter, speciellt om de innehåller något som jag verkligen vill ha eller önskat mig.
 
Tyvärr kan jag inte ha dem just nu eller jag får på mig dem, men mina svullna fötter misstycker en aning. Snart är dock "dessa" fötter ett minne blott och jag kan använda mina fina skor hur mycket jag vill!

Som sagt

sömnen är inte alls den bästa. Somnar, vaknar, somnar, vaknar, somnar och vaknar sen fortsätter det så hela natten tills jag slår upp mina blå helt och hållet vid åtta tiden för att sedan inte alls kunna somna om. Försöker dock ta en vila eller sov paus varje dag, det behövs verkligen!
 
Kroppen känns otroligt tung och ingenting är bekvämt längre, inte ens sitt/ligga som har fungerat super bra en tid!

Jag är helt oskyldig, jag lovar!


ett halvt kvar att fylla

 
Ett halvt hjärta kvar att fylla, närmare bestämt 17 dagar kvar tills bebis är beräknad. Idag önskar jag att h*n kommer tidigare, denna eviga längtan. Bebis, vi kan väl ses innan december va?

Mamma

Mamma, du är guuullig idag, vet du det? Var det en liten kille som sa, när vi låg i soffan och myspyste. Han är bara för go lillkillen ♥
 
Nog för att han ofta säger fina saker om både mig och andra i hans närhet, han är så otroligt omtänksam och fin i sättet + sjukt busig, haha. Men idag kände jag mig inte det minsta fin och vi ska inte tala om hur stor jag känner mig. Fast när William säger något så fint till en ja, då kan man inte göra annat än att känna sig gullig!
 

man tackar!

 
20 dagar kvar tills bebis är beräknad! Gissa om vi längtar ♥

lite blödigare

Gogubben kom hem igår, en dag tidigare än tänkt. När jag hörde det kom lyckotårarna flygandes. Snacka om att man är blödig när man är gravid, haha! Dock åker han till Norge redan på söndagen eftersom att han ska byta boende där och har lite att fixa med. 
 
Just nu står han vid spisen och lagar middag, köttfärssås och spagetti, mums! William läser sin favorit bok, en fakta bok om dinosaurier och jag ska passa på att ta ett bad under tiden. Efter maten ska vi baka pepparkakor, William har önskat det, så självklart gör vi det!
 
 

v.38

 
 
Bebisen:
Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut.
 
Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.
 
Bebisen är nu omkring 49 - 50 cm från huvud till tå och väger c:a 3 kg. Under denna veckan kommer din bebis sannolikt att sjunka ned och fixeras med huvudet i ditt bäcken. Om det inte är din första graviditet så kan fixeringen komma senare. Du kommer förmodligen känna en viss lättnad när bebisen sjunker ned och trycket på dina revben lättar, medan å andra sidan trycket på din livmoder, bäcken och blåsa ökar så att ditt behov att kissa kan öka, samtidigt som vissa upplever smärta i ljumskar och ben.
 
Bebisens inre organ finns på plats, men lungorna tar längst tid att utvecklas färdigt. Även efter födelsen kan det ta några timmar innan andningsrytmen etableras. När bebisen precis är född kommer man att undersöka den och bedöma resultatet enligt Apgar-skalan. 

Undrar du vilken ögonfärg ditt barn kommer att ha? De flesta kaukasiska barn föds med mörkblå ögon och den ögonfärg de så småningom kommer att få, vare sig det är bruna, gröna, gråa eller blå ögon, inte visar sig förrän efter flera veckor eller t o m månader. Ditt barns ögonfärg vid förlossningen kommer att förändras i kontakt med ljus. De flesta barn av afrikanskt eller asiatiskt ursprung har mörkgrå eller bruna ögon vid födseln, men den exakta nyansen visar sig inte förrän efter sex månader till ett år.
 
Mamma:
 

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska.

 

Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt.

 

En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

 

Den allra sista tiden brukar de blivande föräldrarna ägna tid åt att ”boa”. Städa, pyssla, gå igenom lådor och garderober. Samtidigt som detta är ett förberedelsearbete blir det också en bearbetning av det förgångna.

 

Forskning har visat att stresshormoner kan påverka bebisen, så se till att koppla av, ha kul och ta det lungt.
 
 
 Om detta är din första graviditet så är det vanligt att förlossningen sker närmare 40 veckor eller kort där efter, medan om det inte är ditt första barn så är det mer sannolikt att du föder tidigt. Se till att väskorna är packade!
 
 

bebismage v.38

 
Och denna veckas kanonkula! Som sagt, den har liksom minskat en aning eller sjunkt ner så att den alls inte är lika hög som tidigare. Nedersta bilden är ett bevis på att jag inte alls kan se mina fötter, ja om jag nu inte böjer mig framåt d.v.s.
 
Sen har en till pytte liten bristning intagit min mage, den sitter utmed de andra två. Inte alls farligt!

happy birthday to me?

Jag fyller snart år, närmare bestämt om 21 dagar från och med idag. En dag före bebisen är beräknad, den ni! Hur som helst, så skulle det absolut inte göra någonting om dessa skor låg i ett fint inslaget paket den dagen. 599 kr går dem på hos dinsko.se, storlek 38 tack!
 
Om nu inte dessa skulle ligga i ett paket på födelsedagen, så får jag hoppas på att tomten läser min blogg och om inte han gör det, så får jag väl unna mig dem själv så småningom.
 
Och till er som inte vet vad ni ska ge mig, tänk på att jag kommer behöva uppdatera min garderob inom en snar framtid med både det ena och det andra. Så ett presentkort på ginatricot skulle inte heller sitta fel!

någon sover

Tidigare under kvällen låg jag och Wille framför datorn i sängen och mös till Tom och Jerry avsnitt.Jag låg bakom och höll om honom, så som vi alltid brukar göra och det är väldigt vanligt att bebisen ligger och sparkar då. På så vis sparkar den även Wille lätt i ryggen/rumpan. Det gjorde bebis nu ikväll och medans vi såg på avsnitten pratade vi om hur dagen har varit,  där mitt i vår lilla konversation så slutar bebis sparka och efter en liten stund säger Wille "sssssscch mamma, det ligger någon och sover i din mage så nu måste vi vara tyst"
 
Hur gullig får man bli egentligen?!

ordentligare

Sen inatt någon gång har jag haft mer kraftiga förvärkar. Precis som de dära vanliga sammandragningarna/förvärkarna, förutom att efteråt eller under tiden får jag en liten mensvärks liknande känsla i korsryggen. De försvinner dock så fort jag börjar göra något annat eller tar ett bad. En del utav mig önskar att de riktiga värkarna kunde dra igång medans andra halvan av mig säger att bebis kan stanna där inne en stund till. Hahah!

Storken eller?

William ställde en fråga idag som löd "Mamma, hur kommer bebisen ut?". Jaa, vad svarar man på det.. jag svarade väl egentligen inte på frågan när jag sa "Du vet, bebisen kommer inte ut förän den har växt klart helt och hållet", men han verkade nöjd för en stund. Och efter en kvart kanske, så ställde han samma fråga igen (jahapp, då var det bara att berätta då).
 
Förklarade att antingen så kommer bebisen ut genom mammas snippa eller så får doktorn göra ett hål i mammas mage för att få ut bebisen. Han såg lite fundersam ut en stund och sen sa han bestämt "Den får komma från snippan, för man får inte göra hål i mammas mage!"
 

Så var det med det, som sagt han är verkligen världens omtänksammaste lilla pojk och nyfiken, så nyfiken! Hahah!

att jag aldrig lär mig

Att jag inte kan och bör göra alla saker jag tidigare gjort. Drog igång med en stor städning/rensning här hemma. Inga problem under själva städningen förutom en massa sammandragningar, men efteråt när jag väl satt mig ner för att ta det lugnt en stund, ja då hälsade en hejdundrande värk på. Får alltid en sån smärta i högra benet, samt högra sidan av korsryggen när jag "ansträngt" mig. 
 
Senast jag hade den smärtan var när jag helt enkelt bestämt mig för att skotta hela tomten själv förra veckan. Jätte smart, verkligen! Som tur är så försvinner den antingen tills imorgon eller under dagen imorgon. Om inte så kan jag i alla fall gotta mig i att det är extra fint här hemma nu!
 
Och om inte annat så har jag bestämt mig för att ta det någolunda lugnt tills bebis kommer, städa kan man göra pö om pö och skotta får jag helt enkelt be någon annan göra (om inte gogubben är hemma d.v.s)

nämen hallå där!

Jag höll på att stöka undan här hemma och William låg i sin säng och tittade på Kalle Anka, när jag plötsligt hör hur han börjar räkna från ett till nitton och sedan avlsutar han med en tvåa i slutet. Oj, så stolt jag kände mig! Jag visste bara om att han kunde räkna till tio. Efter en liten stund så hör jag  hur han fortsätter med ett, två, tre, fyra, fem, sex, sju... ja ända upp till tjugo och sedan ropar han glatt "mamma, jag kan räkna till tjugo, vet du det?"
 
När blev han så stor? och oj va stor han kommer bli när bebisen kommer, fast i mina ögon kommer han alltid vara min lillkille! ♥
 
 
 
 
Vi var även till tandläkaren idag, där var han så duktig och gjorde som tandläkaren sa. Inga konstigheter så att säga. Nästa gång vi ska dit är om tre månader.

barnmorskan v.37 (36+3)

 
Allt var okej med bebis och mig, förutom att mitt blodtryck åkt upp en liten bit igen. Så samma sak gäller som tidigare i graviditeten d.v.s får jag huvudvärk, yrsel eller blixtrar framför ögonen, så ska jag ringa antingen förlossningen eller barnmorskan beroende på tidpunkt under dagen.
 
Sen hade symfus måttet ökat en cm, kan det verkligen fortsätta öka nu? jag tycker att jag håller på att sprängas här, känns att hela magen är full! haha. Och nu hoppas jag på att vikten kommer plana av lite, denna gången hade jag ökat två kg! Har nästan samma viktuppgång som med William i magen, men verkar som att det blir mindre kg denna gången, fast än är det ju inte klart så det återstår att se helt enkelt.
 
Fick även en "bb" väska av barnmorskan, som innehöll ett pkt blöjor, våtservetter, barnolja och bindor m.m. Väldigt bra att man får sånt, för det kan man inte ha för mycket av direkt. Sen fick jag även all information om sunderbyn, deras nr, adresserna, tiderna m.m och även flera små böcker om amning, första spädbarns tiden och så vidare. Trevligt med lite mer information!

Nästan samma vecka

 
Klippte ihop två bilder, som ni ser. En med William i magen och en men lill*n i magen. Dock är jag lite osäker på vilken vecka jag var i när bilden på William magen togs, vet att det var i slutet. 
 
Denna magen är större än William magen, men har läst lite på internet att med andra barnet blir man större och även syns magen fortare. Och ja, det stämmer! I alla fall på mig.
 
Kommer sakna min gomage när den väl är borta, men då har vi samtidigt fått vår älskade bebis och jag kan äntligen leka med min älskade William som förr (något som jag verkligen saknar). Fast jag tror det är mycket vanligt att man saknar magen stundvis då och då. Är så otroligt mysigt och spännande på något vis att få bära på ett liv. Och samtidigt tror jag alla som är gravida önskar/längtar efter att få göra saker som man tidigare aldrig haft "problem" med.
 
Tänk, snart har jag två älskade barn! ♥
 

nu är det slut på veckan

Började dagen med en sovmorgon till klockan tio. Ursh vad jag måste ha varit borta som inte ens märkte att gogubben klev upp och myste ner sig i soffan med lilleman framför en film. Men i o för sig så var jag vaken flera gånger inatt igen (ovanligt va?) och vid fyra hade jag kraftiga förvärkar så jag bestämde mig för att stiga upp och sätta mig i soffan för att se på lite tv, så någon gång vid sex "lugnade" det ner sig och jag somnade bums i sängen igen. 
 
Efter jag ätit lite "frukost/brunch" så städade jag och lilleman hans rum, var ett tag sen sist och oj vad han har leksaker den pojken. Vet inte riktigt vart jag ska lägga allt, så har funderat på att rensa ut lite och plocka fram det framöver så det blir som "nytt" igen, brukar vara uppskattat av lilleman. Passar på att rensa bort lite när han sover, så han inte märker det.
 
Sedan inhandlade vi en present till gogubbens mamma och kort därefter åkte vi iväg till arjeplog för att ge den till henne + hälsa på lite. Vi kom hem igen kring halv åtta tiden och sen dess har Wille fått bada, äta kvällsfika och sen blev det bums i säng för honom, så trött som han var!
 
Nu är det även dags för mig att checka ut från denna fredagen. Har börjat bli många tidiga kvällar för mig den senaste tiden, visserligen skönt. Men man känner sig ju riktigt tråkig ibland. Hahah!

bebismage v.37

 
Veckans kanonkula! Upptäckte eller känns/kände att magen har åkt en liten bit ner till, för nu har jag inte magen uppe vid revbenen på samma sätt. Syns inte så bra på bild, men det syns. Till och med gogubben tyckte att den som "svischat" ner en bit och att jag som blivit plattare vid revbenen. Så nu antar jag att bebisen grävt ner sig lite till.
 
För övrigt så har min slempropp gått, mysig information va? Den passade på att fara i slutet av förra veckan, dock är den ingenting som säger att bebisen är påväg. Men en liten förvarning på att det börjar närma sig, helt okej för mig! haha

vet du, mamma är lite trött

Fy vad jag sover dåligt om nätterna nu, visserligen kommer ju bebis hålla mig vaken om nätterna. Men det är faktiskt en helt annan sak motför att drömma mardrömmar, kroppen domnar bort, vändningar, kissnödig m.m.
 
 
Jag har sån tur att jag har gogubben hemma i veckan, så han ger mig sovmorgon och tid till att slumra till på soffan under dagen, för de ni... det behövs! Tror dock att jag håller på att dra på mig en ordentlig förkylning också, men det återstår att se hur de blir med det.
 
 
Nu ska jag ta och kliva upp, ta mig ett bad och få i mig nå mat. Mina fina sitter och spelar gitarr till och från, samt busar järnet, precis som det ska vara.
 
 

v.37

Bebisen:
Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är nästan 49 cm lång. Pojkar är oftast något tyngre än flickor. Likaså brukar barn nummer två väga lite mer än det första barnet. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa. 

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är upp till 3,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar med blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls. A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium). 
 
 
Mamma:
Det kan hända att du har rikligare flytningar nu. Det är bra att kontrollera att det inte är fostervatten som sipprar ut - rådfråga din barnmorska. Hål i fosterhinnorna är en infektionsrisk för både dig och barnet. Livmodern har sjunkit ned lite nu, och det känns förmodligen lättare att andas. I gengäld måste du kanske gå och kissa oftare eftersom trycket mot urinblåsan ökar. Prata igenom den kommande förlossningen med din partner. Vilka tankar, förhoppningar och känslor har ni? Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses helt normalt i tid.
 
Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
 
Ungefär vid den här tiden börjar många kvinnor bli oroliga för att de inte kommer att känna igen när förlossningen börjar. 

RSS 2.0