bebismage v.32 (31+2)

 
 
 
Haft mycket att göra så glömde totalt bort magbilderna. Men bättre sent än aldrig! Denna gången ville William också vara med på kort. Självklart sa jag, men hur vill du stå då? "mamma, jag vill pussa lillebror eller lillasyster kanske". Nog är han allt bra söt min lillkille!♥
 

snööö, mamma!! snööö!

 
Det märks att William är mer åt en vinter älskare än sommar. Eller ja, alltså han älskar att bada i havet, sjön och så vidare. Men så fort han såg att det snöade så skulle han ut och skotta, haha! 
 
Idag har William varit på dagis sina timmar och jag försökte vila, dock gjorde inte bebis det. Så det blev inte så mycket vila direkt. Efter dagis for vi till hans mormor och morfar, som han älskar dessa två människor! Senare gick vi en liten sväng på tjejkvällen, jag gick en stund med Sandra också! Det enda vi inhandlade var ett gäng små djur till Wille och cillit bang åt mig, haha! Vill inte inhandla massa kläder och så kanske de inte passar sen, skulle nog vara en flopp.

v.32

 
Bebisen:
Nu väger bebisen ungefär 1,7 kg och är cirka 42 cm lång från topp till tå. Lungorna kommer inte att vara fullt utvecklade förrän närmare förlossningen, men bebisen tränar redan andning genom att "andas" fostervatten. Från vecka 32 har bebisar som föds för tidigt goda chanser att överleva och frodas. Den ökade mängden underhudsfett gör bebisens hud slätare och mjukare. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur.
 
Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

En del bebisar har redan fullt av hår på huvudet, medan andra bara har små fjun. Att ha tjockt hår vid födseln garanterar inte att man kommer att ha tjockt hår senare i livet, men det har visat sig att barn som har tunt hår oftast har tunnare hår också som vuxna. 

Om bebisen är en pojke, ska testiklarna nu ha vandrat ner i pungen från bukhålan. Det händer emellertid att den ena eller båda testiklarna ligger kvar tills efter födseln. Två tredjedelar av alla fall då testiklarna inte vandrat ner i pungen vid födseln har rättat till sig av sig själva vid ettårsdagen. 

Mamma:
Du lägger förmodligen på dig ungefär 450 gram i veckan nu, framför allt därför att bebisen lägger på sig nästan halva sin födelsevikt under de sista sju veckorna av graviditeten. Försök äta bra också under den sista tiden. 

Nu är magen ganska stor - du kan nog vänta dig ökad uppmärksamhet! 
 
Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig.
 
I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.

I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.
 
 

barnmorskan

Någon måste ha hört min bön! För blodtrycket har gått ner två siffror och är stabilt. Hade även ökat ett halvt kg sen den 10:e sep, helt okej. Sen till det bästa så visar det inga tecken på protein (äggvita) i urinen. Bebisen mår bra (hjärtljuden lät även riktigt bra) och jag hade ökat två cm i fundusmåttet, så jag följer kurvan riktigt bra!

äsch då

Dagen blev inte alls som jag hade tänkt mig, när en hejdundrande värk och illamående kom på besök. inte så välkommet, speciellt inte när jag sovit kasst under natten. Har i alla fall varit på akupunktur under dagen och försökt vila så mycket som möjligt, nu hoppas jag detta blodtryck gått ner! Det är inte riktigt min grej, det här med att vila.. återstår att se vad barnmorskan säger imorgon.
 
 
 Så nu gör jag som Wille och lägger mig för natten. Försökte mig på en tidigt natt igår, lyckades visserligen somna tidigt, men vaknade väl sisådär sjuttio gånger under natten..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

bebismage v.31

 
 
 
 
 
 
Nu mera får jag sammandragningar så fort jag ska till att göra någonting, så de riktiga  stor städningarna har jag lagt på hyllan. Det blir alldeles för utmattande, när jag får så pass "kraftiga" sammandragningar så jag får svårt att andas. Bebisens sparkar är inte lika hårda längre, eller vad man ska säga. Känns mer som att den drar en fot eller en arm mot min mage rätt så hårt. Eller att den gör kullerbyttor, fast kissblåsan har h*n fortfarande som en slagpåse, haha!
 
 
Nu gäller det att försöka vila så mycket som möjligt tills på tisdag, då jag ska till bm och kolla blodtrycket igen + att vi ska ta den vanliga kontrollen också. Hoppas, hoppas, hoppas på att det inte har gått upp eller att det i alla fall står still! Men så länge bebis mår bra, så är jag nöjd som sagt!
 
 

v.31

Bebisen:
Bebisen väger ungefär 1,5 kg nu, ser mer och mer ut som en nyfödd bebis och är ungefär 41 cm lång. Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek. 

Det börjar bli lite trångt därinne och det är möjligt att fosterrörelserna ändrar karaktär. Men så länge bebisen fortsätter vrida och sträcka på sig, så vet du att allt står väl till. Bebisen har massor av växande kvar innan den föds – allra minst 900 gram. 

Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och nu kissar den, vilket är bra träning inför livet utanför. Benmärgen har tagit över produktionen av röda blodkroppar från levern. 

Mamma:
Du har förmodligen gått upp i vikt 1,3-1,8 kg denna månad. Det är helt normalt att gå upp kring 450 g per vecka under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln. 
 
Tills bebisens huvud sjunkit ner i bäckenet (kring 37 veckor om du är förstföderska och oftast inte förrän det är dags att föda, om du är omföderska), är det vanligt att vara andfådd. Orsaken till detta är, att livmodern nu är så stor att den trycker uppåt på diafragman, som spelar stor roll i din andning. Vila hjälper, så försök att ta det lugnt. Vila kan även vara bra om bebisen verkar vara liten för sitt stadium. 
 
Så här förändras din tillvaro:
Får du ont i ryggen av din växande mage? Undvik tunga lyft och välj skor med låga klackar, för att minska belastningen på dina uppluckrade ligament. . Många kvinnor får ont i höfterna längre fram i graviditeten och hos vissa luckras bäckenligamenten upp så mycket, att de inte längre håller ihop benen i bäckenet ordentligt. Det kallas foglossning, eller bäckensmärta och kan vara mycket smärtsamt. 

Om du och din partner börjar bli nervösa inför förlossningen, kan det vara lugnande att gå igenom det ni har diskuterat i föräldragrupperna och träna andningsteknikerom ni har fått några. Något annat ni kan göra som förberedelse, är att gå igenom listan av smärtlindringsalternativ och bestämma vilka som ni vill ska användas om de behövs och i vilken rangordning. Hur känner du inför ryggbedövning, till exempel – eller vill du hellre använda lustgas? 

happiness


I'm okay, almost

Jag är hemma ännu, proverna var okej. Men det gäller samma som tidigare om huvudvärken blir värre, blev även tillsagd att vila och inte göra någonting i princip. Hey, tänkte jag kan man vila mer än mig nu? Börjar bli väldigt långtråkigt med dessa halvligga i soffan dagarna.
 
Fast det är värt det flera gånger om att ha ont och vara uttråkad, för sen... sen då kommer något helt underbart! Som vi längtar, William önskar att mamma kunde trycka ut bebisen nu och vissa stunder önskar nog även jag det! Hahah!
 
Och imorgon kilar vi in i v.31!!
 

bm och sjukgym.

Startade dagen med att pussa på lilleman och äta go frukost, innan det var dags att skjutsa honom till dagis. Påväg ut till bilen ringde sjukgym, yey! Fick en tid senare under dagen för akupunktur och få min tens apparat, har haft riktigt ont i helgen så det kändes bra. 
 
Hemma igen, ringde till bm för att höra om vad jag kan/kunde göra åt allt flimmer + huvudvärken. Hon ville ha upp mig för provtagning direkt, väl där så visade det sig att mitt blodtryck ökat ännu mer, dock ingen äggvita(protein) i urinen.
 
Så hon ringde både förlossningen i sunderbyn och specialmödra i piteå, för att få råd och veta vad hon skulle göra med mig. Till slut kom de fram till att ta tox prover på mig, som de sedan ringer om resultat under dagen imorgon. Skulle jag dock få mer huvudvärk, så ska jag ringa förlossningen direkt för att få hjälp.
 
Nervös över provsvaren, hoppas verkligen inte att de visar något som har med havenskapsförgiftningen att göra.
 
 

can you blow my whistle baby, whistle baby

Blev lite paff här om dagen, när jag satt fast William i bilbarnstolen och sedan satt mig själv och startat bilen. Då börjar stereon direkt och första låten är flytta på dig - Alina Devecerski (lagomt stressande låt anser jag) Men till min förvåning så börjar William sjunga till låten. Oj tänkte jag och en liten stund senare började Whistle - flo rida spelas och gissa vem som satt och nynnade så vackert till. Jisses tänkte jag, kan han sjunga på engelska nu också! Stor killen!
 
Nu är han för övrigt nyklippt och fin. Men nästa gång han behöver klippas ska vi gå till en frisör, för nu är William så pass van att bli klippt och bryr sig inte längre om öronen. Han har tidigare blivit halverst hysterisk, när jag varit brevid öronen och klippt, men nu mera går det finfint! Han är så duktig. Och mina "klipp egenskaper" är inte så bra, hans frisyr duger. Men hade varit kul att ge honom en riktig frisyr så att säga!

bebismage v.30Vecka 30! oh, äntligen känns det som att vi nått ännu en milstolpe.Trettio veckor har jag haft ett litet liv i magen och nu börjar det bli riktigt spännande! På senaste tiden känns det som att veckorna bara har sprungit iväg och det har väl både sina för och nack delar.
 
Hur som helst, här har vi tre färska bilder på kanonkulan. Lägg märke till andra bilden, hur det buktar inåt vid revbenen och nere vid höfterna ungefär (vissa dagar ser det ut som att jag bara har klistrat fast en ballong på magen. Haha!)  Nu har även naveln börjat vända på sig, underligt det där egentligen. Men jag har fortfarande svårt att förstå att en bebis som är ungefär 39-41 cm långt ryms där inne?
 
Blev ingen sjukgym idag, eftersom att min sjukgymnast var sjuk. Attans! och bara för det så åkte jag på världens värk under dagen, aj! Jag har verkligen fått respekt för det här med foglossning. Ursh säger jag bara! Hoppas bara att sjukgym hör av sig så fort som möjligt eller ska man säga att jag hoppas på att hon blir frisk imorgon eller på måndag? 

v.30

Bebisen:
Nu är bebisen drygt 39cm lång. Ökningen i längd saktar snart av, men bebisen kommer fortsätta att lägga på sig i vid ända fram till födseln. Förmodligen väger den ungefär 1,3kg nu.
 
Lungor och matsmältningssystem är nu nästan färdigutvecklade och bebisen fortsätter att blinka. Den kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan även sträcker sig mot ljuset.
 
En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen "ute" i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot- nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän vid åttaårsåldern. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.
 
Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt.
 
 
Mamma:
Din expanderande livmoder trycker mot diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att det är trångt där inne.
 
Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vända sig nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

Rosor till dig

Under förmiddagen har vi bara haft en mys dag, eftersom att både jag och William sovit dåligt under natten. Mardrömmar/drömmar som spökat för oss båda två! Vi har även hunnit stöka bort tvätten lite grann och om ett tag ska sista maskinen hängas. 
 
Senare idag väntar vi besök från hyresvärden, som ska komma och kolla på ytterdörren. För tänka sig, den är fortfarande inte lagad. Men nu tänker jag inte ge mig, blir som små störande att släppa in gästerna genom tvättstuge dörren.
 
Igår kvälls hade vi besök av Sandra som kom med rosor, choklad, coca cola och ett fint kort! Det uppskattades verkligen, ur gulligt! Vi drack te och såg lite svenska hollywoodfruar, självklart hann vi surra en hel del också! haha
 
Hade en sån dundrande huvudvärk hela dagen igår, som släppte en aning efter Sandra for. Men den kom tillbaka lika fort, attans! Idag är den lite mildare, men istället har jag hunnit blöda näsblod fem ggr. Och det är så otroligt kul, lite störande att det ska få för sig att rinna blod ur näsan minst en gång per dag. Men även det avtar väl om ett tag, förhoppningsvis!
 
 
 

mvc

Efter jag lämnat William på dagis, så for jag iväg på min tid hos barnmorskan. Där kollades det vanliga + blodprov. Bebis mår kanon och ville inte alls vara med när hon skulle kolla hjärtljuden, istället flyttade den på sig och sparkade iväg apparaten, en livlig en! haha
 
Jag har dock inte ökat i vikt som jag borde, så får börja äta ännu mer och sedan hade jag även järnbrist, så måste inhandla ännu mer järntabletter som hon rekommenderat (har ätit några andra under tiden, men tydligen är de inte nog bra). Så jag ska börja ta två st om dagen tills barnmorskan säger stopp! 
 
Sen har även blodtrycket börjat stiga, låg på gränsen till alldeles för högt och det resulteras i att de blir tätare besök för att hålla koll på blodtrycket. Med William fick jag som sagt havenskapsförgiftning (det började med högt blodtryck, sedan kom protein i urinen och sen började huvudvärken + allt flimmer framför ögonen). Det började kring denna vecka, så det återstår att se hur det går denna gången! Så länge bebis mår bra är jag nöjd! ♥
 
Fundusmåttet var däremot på sin rätta plats!

so much love

Blev en liten tur till vittjåkk även idag, plockade lite blåbär så nu ikväll blir det en blåbärspaj minsann! William hann dock plurra i vattnet och blev väldigt blöt, så det blev hemfärd lite tidigare än tänkt. Men lika glad var William som hemma fick bada med krokodilen, hahah! 

han är allt bra fin, min gogubbe!

Vi var under dagen till vittjåkk och fångade grodor, åt bullar, grillade korv, kokade kaffe och bara myste. Imorgon ska vi dit igen, om det är fint väder. Då ska vi vara så flitiga och plocka blåbär, kommer bli mums i våra smoothies och Wille kan äta hur mycket som helst av det!

the body shop

Använder denna krämen väldigt flitigt, inte varje dag eftersom att den är så pass fet och fast än man duschar så sitter den som ändå kvar i huden. Det har dock börjar sina ganska bra i burken, så nästa gång vi åker till stan står den högst upp på inköpslistan. Då är jag inne på min tredje burk, haha! Dock finns det inga garantier på att om man smörjer in magen så slipper man bristningar, men det är värt ett försök i alla fall. Det blir lika bra ändå!

Öland

William är hemma igen och förgyller min vardag, älskade barn! Bilden är tagen i sommar, när vi var på semester i växjö och körde över till Öland. Dock hälsade några värstig åskmoln på oss efter ett par timmars bad, men William var ändå nöjd. Speciellt nöjd eftersom att det var ett cirkus bara några meter ifrån, så han fick se både det ena och det andra! 

tens

Var hos sjukgym. idag och fick akupunktur som de andra gångerna. Dock har jag börjat få ännu ondare, så vi ska även försöka med en tens som jag ska använda i hemmet och blir inte det bättre kommer jag få kryckor.. jippi..

bebismage v.29
Nu står jag visserligen lite snett på översta bilden, men
det är lite svårt att ta bra bilder själv! Vill ha bilder just
den dagen när det är veckobyte, men när gogubben
kommer hem får även han ta bilder.
 

v.29

Bebisen:
Nu väger bebisen dryga kilot och är ungefär 39 cm lång från topp till tå. På huvudet växer det hår. Hos pojkar har testiklarna vandrat ner i pungen. Flickors klitoris sticker ut mer än den kommer att göra från de sista veckorna innan födseln, då den göms bakom de inre blygdläpparna. 

Bebisens huvud växer och hjärnan utvecklas och växer snabbt. Nästan alla bebisar reagerar på ljud och ljus vid 30 veckor. 

Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyrajärn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen. Skelettet byggs upp nu, liksom hjärnan, musklerna och lungorna. 
 
Mamma:
Du upplever kanske att du återigen har en tendens att få förstoppning. Det beror på att dina tarmar inte fungerar så effektivt som de brukar – dels på grund av hormoner, men också för att de har mindre plats att arbeta på.

 Dessutom trycker den växande livmodern på kroppspulsådern, vilket kan orsaka åderbråck. Här är ett par goda råd: Stå upp och stretcha benen och använd stödstrumpor, löst sittande kläder och lågskor. Undvik att sitta med benen i kors. Ligg på sidan eller med upphöjda ben så mycket som möjligt.

Åderbråck kan vara ärftliga. Det kan ge dig en uppfattning om hur viktigt det är med stödstrumpor.


old one

 snubblade över denna låten på spotify. Oj vilka minnen som ploppar upp i huvudet, mest minnen med Sandra!

önska,önska runt i ring, önska kostar ingenting, tänk vad man kan ha det bra, säg vad du vill ha

jag önskar att mina hjärtan vore hemma nu! ♥
Som tur är så kommer båda hem på fredag, känns dock som en 
evighet till dess. 

tick, tack, tick


fina du

Har just sovit i några timmar med gogubben vid min sida. Jag har som sagt fått tillbaka tröttheten från tidigare i graviditeten, så då passar jag mer än gärna på att sova under dagen när jag sover så kasst om nätterna. Vaknade i alla fall upp och gogubben var borta, men då hör jag någon i köket. Där står han, min fina och gör en riktig gomiddag samtidigt som han är påväg med kall dricka till mig. Så skönt att bli ompysslad! ♥

RSS 2.0