v.37

Bebisen:
Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är nästan 49 cm lång. Pojkar är oftast något tyngre än flickor. Likaså brukar barn nummer två väga lite mer än det första barnet. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa. 

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är upp till 3,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar med blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls. A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium). 
 
 
Mamma:
Det kan hända att du har rikligare flytningar nu. Det är bra att kontrollera att det inte är fostervatten som sipprar ut - rådfråga din barnmorska. Hål i fosterhinnorna är en infektionsrisk för både dig och barnet. Livmodern har sjunkit ned lite nu, och det känns förmodligen lättare att andas. I gengäld måste du kanske gå och kissa oftare eftersom trycket mot urinblåsan ökar. Prata igenom den kommande förlossningen med din partner. Vilka tankar, förhoppningar och känslor har ni? Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses helt normalt i tid.
 
Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
 
Ungefär vid den här tiden börjar många kvinnor bli oroliga för att de inte kommer att känna igen när förlossningen börjar. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0