v.30

Bebisen:
Nu är bebisen drygt 39cm lång. Ökningen i längd saktar snart av, men bebisen kommer fortsätta att lägga på sig i vid ända fram till födseln. Förmodligen väger den ungefär 1,3kg nu.
 
Lungor och matsmältningssystem är nu nästan färdigutvecklade och bebisen fortsätter att blinka. Den kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan även sträcker sig mot ljuset.
 
En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen "ute" i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot- nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän vid åttaårsåldern. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.
 
Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt.
 
 
Mamma:
Din expanderande livmoder trycker mot diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att det är trångt där inne.
 
Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vända sig nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0